Canotoarea Roxana Cogianu, medaliată la JO 2016, printre sportivii care ar fi luat substanțe interzise. Lista completă

Canotoarea Roxana Cogianu, medaliată la JO 2016, printre sportivii care ar fi luat substanțe interzise. Lista completă
Publicat: 15/09/2016, 12:47
Actualizat: 16/09/2016, 00:20
Lista include 25 de sportivi – 10 americani, cinci britanici, cinci germani și câte unul din România, Danemarca, Rusia, Polonia și Cehia. Dintre aceștia, 11 au fost medaliați la Rio.
Din Statele Unite ale Americii sunt menționați următorii sportivi: Bethanie Mattek-Sands, Brittney Griner, Jack Conger, Dagmara Wozniack, DeAnna Price, Kathleen Baker, Mcquin Baron, Michelle Carter, Sam Dorman, Tervel Ivaylov Dlagnev.
Bethanie Mattek-Sands, sportivă alături de care Horia Tecău a luat titlul la dublu mixt la Australian Open, în 2012, a primit acceptul din partea WADA să ia Cortizol, un hormon steroid produs de glanda renală, care în mod natural apare ca reacție la stres. Rolul său principal este creșterea de cantitatea de zahăr în sânge. Bethanie Mattek-Sands a luat această substanță încă din 19 decembrie 2012, adică la un an distanță de la titlul cucerit împreună cu Tecău la Australian Open. Bethanie a luat cortizol și în timpul Jocurilor Olimpice, unde a cucerit aurul la dublu-mixt. Ultima rețetă a primit-o pe 1 aprilie 2016 și care ar urma să expire în martie 2017. Mattek-Sands are 31 de ani.
A doua pe listă este Brittney Griner, sportivă care a cucerit aurul la Rio alături de echipa națională de baschet feminin a Statelor Unite ale Americii. Baschetbalista în vârstă de 26 de ani a primit o derogare pentru a folosi Lisdexamfetamină în perioada 1 octombrie 2015 – 30 septembrie 2019. Lisdexamfetamina se folosește pentru tratarea ADHD-ului, o boală care afectează atenția, de care Simone Biles, aflată pe prima listă publicată, a mărturisit că suferă.
Înotătorul american Jack Conger, medaliat cu aur la ștafetă 4×200 de metri liber la Rio, a primit aprobarea să folosească Dextroamfetamină, un medicament frecvent utilizat în tratamentul multor afecțiuni medicale, cel mai frecvent ADHD și narcolepsie. Aprobarea este valabilă în perioada 22 februarie 2016 – 22 februarie 2020.
Dagmara Wozniack, medaliată cu bronz la sabie pe echipe la Rio, a primit acceptul de a folosi Triamcinolon, în perioada 3 februarie – 3 martie 2016, precum și Prednison, între iunie și iulie 2016, substanțe folosite pentru tratarea inflamațiilor. Prednison au luat în total patru sportivi americani dintre cei menționați. Atleta DeAnna Price a avut derogare în perioadele mai-iunie 2016 și 9-11 august 2016, care a concurat la Jocurile Olimpice la aruncarea ciocanului, însă fără să câștige vreo medalie. Înotătoarea Kathleen Baker poate să ia Prednison în până 2019. Baker a cucerit două medalii la Rio, aur la ștafetă mixtă 4×100 și argint la 100 de metri spate. Și Tervel Ivaylov Dlagnev, un alt american de origine bulgară, a luat Prednison în perioada 12-25 august 2016, după ce mai luase și între 22 și 27 iulie 2015.
Înotătorul Baron McQuin (20 de ani), și el olimpic, are acceptul de a lua Dextroamfetamină până în 2019. În vârstă de 30 de ani, atleta Michelle Carter, medaliată cu aur la aruncarea greutății, a folosit Medrol, substanță utilizată împotriva bolilor endocrine.
Sam Dorman, în vârstă de 25 de ani, medaliat cu aur la sărituri în apă, în proba de trambulină, la Rio, are aprobare să ia Amfetamină din mai 2013 până în aceeași lună a anului 2017. Amfetamina este folosită pentru tratarea unor afecțiuni ca: deficitul de atentie (ADHD) și narcolepsia, o afecțiune manifestată printr-o nevoie incontrolabilă de a dormi.
Marea Britanie are cinci nume pe listă: Bradley Wiggins și Christopher Froome (rutieri), Charley Hull (jucătoare de golf), Heather Fisher (jucătoare de rugby) și Sam Townsend (canotier). Cei mai cunoscuți sunt rutierii Bradley Wiggins, care a câștigat o medalie de aur la Rio, și Christopher Froome, de trei ori campion la Turul Franței. Wiggins a luat Albutamol și Triamcinolon între 2009 și 2013, în timp ce Froome a primit acceptul să ia Prednison, substanță folosită și de patru dintre americanii aflați pe listă, în perioada 2013-2014.
Un alt nume important care apare pe listă este cel al Petrei Kvitova. Tenismena din Cehia a primit pe 29 septembrie acceptul să ia Beta2-adrenergic agonist, o substanță ce relaxează mușchii și eliberează insulina. Aceasta este în principal folosită pentru tratarea astmului și a altor tulburări pulmonare. Perioada în care a luat acest tratament a fost imediat după US Open, când Kvitova a ajuns până în finală, pe care a pierdut-o în fața lui Wickmayer. La Australian Open, Grand Slam-ul care a urmat imediat după perioada în care a luat Beta2-adrenergic, a ieșit încă din turul 2.
Kvitova a mai primit o rețetă, care a fost valabilă în perioada 23 decembrie 2009 și 18 decembrie 2013. De această dată, substanța este Formoterol, o substanță interzisă, care este însă recomandată pentru astm. În august 2013, Kvitova a jucat finala la New Haven împotriva Simonei Halep. Sportiva noastră s-a impus atunci cu 6-2, 6-2. De asemenea, Kvitova a câștigat la Wimbledon în 2011, perioadă în care apare că lua deja substanțe interzise.
Hackerii de la Fancy Bear menționează chiar și un sportiv din Rusia, pe pugilistul Mikhail Aloyan, în vârstă de 28 de ani, medaliat cu argint la Rio. Rusul a fost testat pozitiv cu Tuaminoheptan, în august 2016. Substanța respectivă este un decongestionant nazal, stimulent simpatomimetic și vasoconstrictor.
Germania are cinci nume amintite: Robert Harting, Franziska Hente, Christina Obergfoll, Christian Vom Lehn și Christian Reichert. Din Polonia este menționată Natalia Madaj, iar din Danemarca Blume Pernille.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Premii record la Wimbledon și ceremonie de adio pentru Andy Murray
×